Czarne kulki mocy- wegańskie, bez glutenu, bez nabiału, bez jajek



Lubicie czarny? A może ubieracie się na czarno, bo jesteście z nocnej straży? Jeśli jedna z odpowiedzi jest prawidłowa to możemy przejść dalej :) Jeśli dodatkowo przepadacie za kaszą jaglaną, minimalizmem i chcecie zjeść coś zdrowego, a jednocześnie słodkiego to czas zapoznać się z przepisem na czarne kulki mocy! Jak zawsze minimum składników i  pracy, a maksimum smaku. Mak dostarczy nam wapnia, kasza jaglana witamin z grupy B, a daktyle salicylanów działając podobnie jak aspiryna.





Składniki:
½ szklanki kaszy jaglanej
1 łyżeczka masła kokosowego
½ kubka daktyli
Mak
Woda

Daktyle zalewamy ciepłą wodą i moczymy przez 30-40 minut. Kaszę jaglaną jak zawsze gotujemy w proporcji 2 szklanki kaszy:1 szklanka wody. Kaszę po ugotowaniu odstawiamy na kilkanaście minut czekając aż ostygnie. Do chłodnej kaszy jaglanej dodajemy miękkie daktyle i blenderujemy. Następnie dodajemy masło kokosowe i własnoręcznie mieszamy z kaszą. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi lepimy nasze czarne kulki mocy obtaczając je w zmielonym maku.

10 komentarzy:

Copyright © 2016 AKADEMIA ZDROWEGO TALERZA , Blogger