Frytki z selera

Frytki kojarzą się nam z czymś tłustym, niezdrowym i ciężkostrawnym. Wszystko za sprawą fastfoodowych lokali gdzie frytki smażone są wielokrotnie na tym samym oleju i przesalane.
Jako, że grupą trzymającą władzę w tej branży niezachwianie są ziemniaki, a jest wiele warzyw z których można przyrządzić zdrowszą wersję frytek, my proponujemy dziś frytki z selera.
Seler obfituje w witaminę C, A, E, kwas foliowy czy witaminę PP. Ponadto jest niskokaloryczny, oczyszcza organizm z toksyn, działa przeciwbólowo i wspomagająco na układ pokarmowy.

Składniki:
korzeń selera
oliwa z oliwek
pieprz
sól
majeranek 
papryka słodka

Seler kroimy w słupki, polewamy oliwą, dorzucamy zioła i przyprawy i pieczemy do odpowiedniej, ulubionej konsystencji (czas w dużej mierze zależny od piekarnika)


3 komentarze:

  1. bardzo lubię, zwłaszcza z dodatkiem ziół :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Frytki z selera - coś pysznego. Jakich używasz ziół?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. różnie- tutaj akurat majeranek, sól, pieprz, papryka

      Usuń

Copyright © 2016 AKADEMIA ZDROWEGO TALERZA , Blogger