Zimowe curry wegańskie

Może nie wygląda zbyt apetycznie, ale jest bardzo dobre, zdrowe i proste do przygotowania! W sam raz na zimę. Zawiera dodatek kurkumy, która zabija komórki rakowe.

Składniki:
ok. 150 g dyni
pół brokuła
ok. 150 g. czerwonej soczewicy
400 ml mleczka kokosowego (czytajcie etykiety- najlepiej żeby składało się z kokosa i wody)
ok. 500 ml wody
1,5 łyżki oleju
cebula
czosnek
kurkuma
curry
kminek
papryka ostra
papryka słodka
pieprz
sól

W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy. Do podsmażonej cebulki wlewamy wodę i czekamy aż się zagotuje. Następnie dorzucamy soczewicę i gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię oraz brokuł, wlewamy mleczko kokosowe i doprawiamy wedle uznania. Dusimy wszystko, aż warzywa nabiorą odpowiedniej miękkości. Najlepiej smakuje podane z ryżem, u mnie dzisiaj wersja z naleśnikiem żytnio-orkiszowym.


1 komentarz:

Copyright © 2016 AKADEMIA ZDROWEGO TALERZA , Blogger