Bób. Warzywo
doskonałe. Bogaty w roślinne białko, błonnik i kwas foliowy. Idealny do past,
dań głównych, zup, a nawet deserów! Dzisiaj
bób w postaci kremowej zupy z dodatkiem niewielkiej ilości składników czyli szybko prosto
i zdrowo. Krem z bobu to pyszna i sycąca zupa, która może być dobrym początkiem
zaznajomienia dziecka z roślinami strączkowymi. Zupa dzięki dodatkowi mleka
kokosowego ma słodki posmak i kremową konsystencję. Obecnie na bazarach mamy dostępny
świeży bób, natomiast jeśli chcemy korzystać z niego także zimą pamiętajmy, że
możemy go z powodzeniem mrozić. Jedyną wadą bobu mogą być jego gazotwórcze
właściwości, warto więc podawać bób z ziołami ułatwiającymi jego trawienie, jak
np. miętą czy koprem włoski.
składniki:
450g
bobu (świeży lub mrożony)
400 ml
bulionu warzywnego
200 ml
mleka kokosowego dobrej jakości (woda+kokos)
1
cebula
2
ząbki czosnku
pieprz,
sól do smaku
1 łyżka oleju
Bób
gotujemy, a następnie obieramy z łupinek. Cebulę i czosnek kroimy w drobną
kostkę, a następnie podsmażamy w garnku o grubym dnie. Dodajemy pozbawiony
łupin bób i smażymy jeszcze chwilę. Dolewamy bulion oraz mleko kokosowe i
zagotowujemy. Wszystko razem miksujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz