Krem bo(m)bowo-kokosowy

Bób. Warzywo doskonałe. Bogaty w roślinne białko, błonnik i kwas foliowy. Idealny do past, dań głównych, zup, a nawet deserów!  Dzisiaj bób w postaci kremowej zupy z dodatkiem niewielkiej ilości składników czyli szybko prosto i zdrowo. Krem z bobu to pyszna i sycąca zupa, która może być dobrym początkiem zaznajomienia dziecka z roślinami strączkowymi. Zupa dzięki dodatkowi mleka kokosowego ma słodki posmak i kremową konsystencję. Obecnie na bazarach mamy dostępny świeży bób, natomiast jeśli chcemy korzystać z niego także zimą pamiętajmy, że możemy go z powodzeniem mrozić. Jedyną wadą bobu mogą być jego gazotwórcze właściwości, warto więc podawać bób z ziołami ułatwiającymi jego trawienie, jak np. miętą czy koprem włoski.


składniki: 

450g bobu (świeży lub mrożony)
400 ml bulionu warzywnego
200 ml mleka kokosowego dobrej jakości (woda+kokos)
1 cebula
2 ząbki czosnku
pieprz, sól do smaku
1 łyżka oleju

Bób gotujemy, a następnie obieramy z łupinek. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy w garnku o grubym dnie. Dodajemy pozbawiony łupin bób i smażymy jeszcze chwilę. Dolewamy bulion oraz mleko kokosowe i zagotowujemy. Wszystko razem miksujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 AKADEMIA ZDROWEGO TALERZA , Blogger