Słodycze
sklepowe i sposób ich pakowania wręcz zachęca nas do tego by kupić i zjeść gdziekolwiek.
Często obserwowanym procederem staje się więc zabieranie wafelków, ciasteczek, cukierków
wszędzie tam gdzie nie możemy zrobić posiłku. Spacery, wycieczki rowerowe czy
podróże stają się zatem wymówką dla spożywania niezdrowych przekąsek. A co
gdybyśmy poświęcili niecałe 30 minut by przygotować słodką, ale wartościową przekąskę,
którą będziemy mogli spakować i zabrać gdziekolwiek się udajemy? Przekąskę, która będzie dobrym sposobem na niejadka- pochłaniającego sklepowe słodycze, a grymaszącego przy wartościowych posiłkach?
Poniżej prosty
przepis na mocno czekoladowy batonik energetyczny, który zamiast tony cukru- w
który bogate są batony sklepowe- dostarczy nam wartościowych składników,
bogatych w potas, magnes, białko czy witaminy z grupy B.
Gwarantuję,
że batonik zaspokoi potrzebę na czekoladę każdego czekoladoholika, również niejednego niejadka :)
Batony brownie z batatów
1 duży batat
½ szklanki
masła orzechowego dobrej jakości
Surowe kakao-
¼ szklanki
2 łyżki
miodu/ syropu klonowego
Batata
obieramy ze skórki i kroimy na kawałki, układamy na blaszce i wkładamy do
piekarnika na około 8-10 minut, do czasu aż zmięknie. Masło orzechowe, kakao i
miód mieszamy z upieczonym batatem i przekładamy do małej keksówki. Pieczemy 20
minut w temperaturze 180 stopni.
Przed
krojeniem należy schłodzić. Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz