Krem z białych warzyw z czarnym sezamem



Inspiracją do zrobienia dzisiejszego obiadu była mrożonka, napotkana w zamrażalce pobliskiego sklepu spożywczego :). Tak zrodził się pomysł na zupę- krem z białych warzyw z prażonym czarnym sezamem. Krem w zależności od stopnia doprawienia może być delikatny lub bardziej pikantny. Jeśli ktoś je i lubi ryby, podobno wybornie smakuje z łososiem. Zapraszam!



składniki:

1 kalafior
4 ziemniaki
2 pietruszki
1 seler
włoszczyzna suszona
pieprz
sól np. himalajska
sezam

Włoszczyznę gotujemy w około 1 l wody. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane składniki dodajemy do wody z włoszczyzną  i gotujemy około 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy. Podajemy z podprażonym na suchej patelni sezamem.

12 komentarzy:

  1. bardzo lubię krem z białych warzyw, a dodatek czarnego sezamu jest dla mnie nowością - myślę że było pycha.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna zupka a czarny sezam uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę, świetny prosty pomysł na zupę :) dzięki, lubię takie propozycje bez kombinowania!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie :) Kremy z dodatkiem kalafiora to jedne z moich ulubionych zup :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę to ugotować jak wrócę z wakacji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę to ugotować jak wrócę z wakacji :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna, bogata i treściwa zupa - idealna na taką niepogodę jaką mamy teraz za oknem ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię takie zupy na sniadanie ze świezym pieczywem :)
    bardzo lubię kalafiora w zupie, ziemniaki rózwnież - chętnie bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię takie zupy przede wszystkim za ich prostotę i łatwość przygotowania. No i smak!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniały :-) od jakiegoś czasu uwielbiam zupy kremy :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniały :-) od jakiegoś czasu uwielbiam zupy kremy :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 AKADEMIA ZDROWEGO TALERZA , Blogger