Inspiracją do zrobienia dzisiejszego obiadu była mrożonka, napotkana w zamrażalce pobliskiego sklepu spożywczego :). Tak zrodził się pomysł na zupę- krem z białych warzyw z prażonym czarnym sezamem. Krem w zależności od stopnia doprawienia może być delikatny lub bardziej pikantny. Jeśli ktoś je i lubi ryby, podobno wybornie smakuje z łososiem. Zapraszam!
składniki:
1 kalafior
4 ziemniaki
2 pietruszki
1 seler
włoszczyzna suszona
pieprz
sól np. himalajska
sezam
Włoszczyznę gotujemy w około 1 l wody. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane składniki dodajemy do wody z włoszczyzną i gotujemy około 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy. Podajemy z podprażonym na suchej patelni sezamem.
bardzo lubię krem z białych warzyw, a dodatek czarnego sezamu jest dla mnie nowością - myślę że było pycha.
OdpowiedzUsuńBardzo fajna zupka a czarny sezam uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńProszę, świetny prosty pomysł na zupę :) dzięki, lubię takie propozycje bez kombinowania!
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie :) Kremy z dodatkiem kalafiora to jedne z moich ulubionych zup :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zupy :)
OdpowiedzUsuńMuszę to ugotować jak wrócę z wakacji :)
OdpowiedzUsuńMuszę to ugotować jak wrócę z wakacji :)
OdpowiedzUsuńPyszna, bogata i treściwa zupa - idealna na taką niepogodę jaką mamy teraz za oknem ;)
OdpowiedzUsuńLubię takie zupy na sniadanie ze świezym pieczywem :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię kalafiora w zupie, ziemniaki rózwnież - chętnie bym zjadła
Bardzo lubię takie zupy przede wszystkim za ich prostotę i łatwość przygotowania. No i smak!
OdpowiedzUsuńWspaniały :-) od jakiegoś czasu uwielbiam zupy kremy :-)
OdpowiedzUsuńWspaniały :-) od jakiegoś czasu uwielbiam zupy kremy :-)
OdpowiedzUsuń