Jaglanello



Rafaello z kaszy to banalnie prosta, tania i zdrowa wersja standardowej wersji tych słodkich kuleczek. Ostatnio miałam okazję prowadzić warsztaty kulinarne dla dzieci i takie oto cuda udało nam się wyczarować :). Dzieciaki mimo przyzwyczajenia do standardowych słodyczy były zachwycone i z zapałem obiecały, że będą razem z rodzicami przyrządzać zdrowe słodycze :) Kto nie próbował, zachęcam!




Składniki:
1 szklanka kaszy
1 szklanka wiórków kokosowych
3-4 łyżki miodu/syropu klonowego
migdały całe
kakao (opcjonalnie)

Kaszę po uprzednim sparzeniu na sitku, gotujemy w 2 szklankach wody. Gdy kasza wchłonie całą wodę odstawiamy ją do przestygnięcia. Przestudzoną kaszę mieszamy z  połową przygotowanych wiórek i miodem. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi lepimy kulki, umieszczając w każdej po 1 migdale. Ulepione kuleczki obtaczamy w wiórkach. Do części wiórek możemy dodać kakao, dzięki czemu będziemy mieć dwukolorowe kuleczki :).


11 komentarzy:

  1. mniam mniam!
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała alternatywa do gotowych słodyczy :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł! Jeszcze nigdy nie robiłam jaglanello;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają cudownie. Jestem bardzo ciekawa smaku takiego zdrowego Rafaello :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię zdrową wersję tych znanych słodyczy. można zjeść więcej i bez wyrzutów sumienia. pycha. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale to musi być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  7. super pomysl! toż to samo zdrowie takie jaglanello! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowite :)
    http://monikawkuchnifika.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo łatwy przepis i na prawdę tani.
    Zapisuje przepis i jutro robię :D
    Pozdrawiam,
    muuooaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Uhh... Przepysznie to wygląda :D Niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 AKADEMIA ZDROWEGO TALERZA , Blogger