Nie warto karmić się budyniem z paczki jeśli zrobienie własnego jest proste, szybkie i do tego wspomaga kreatywność, ponieważ w zasadzie możemy zrobić go z dowolnymi dodatkami, a ogranicza nas tu jedynie wyobraźnia.
Poza tym jest to sposób na przemycenie warzywa (w tym wypadku buraka) do deseru jako formy bardziej akceptowalnej przez małych i dużych antagonistów.
Wersja wegańska i bezglutenowa.
składniki:
1 ugotowany, pokrojony w kostkę burak
1,5 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Syrop z agawy (ilość wedle uznania)
Opcjonalnie: chipsy kokosowe, kakao
Ugotowanego buraka zblendować na papkę. Do garnuszka wlać mleko, wrzucić 2 łyżki zblendowanego buraka i dodać mąkę ziemniaczaną cały czas mieszając aż do zgęstnienia. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji spożywać ze smakiem :)
warzywnego budyniu jeszcze nie próbowała, a szkoda!
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie, z dyni także wychodzi bardzo smaczny!
Usuńwow! Po praz pierwszy widzę taki przepis. Bardzo mi się podoba :) Czy mleko roślinne mogę zastąpić tym tradycyjnym ?
OdpowiedzUsuńOczywiście w wersji nie dla wegan-roślinne mleko można zastąpić krowim czy kozim, a syrop z agawy- miodem
UsuńMa wyjątkowo kuszący kolor :)
OdpowiedzUsuńsmak również, polecam :)
Usuńekstra pomysł:) w przyszłym tygodniu robię!
OdpowiedzUsuńsuper, daj znać jak wrażenia organoleptyczne :)
Usuń