Warzywny budyń


Nie warto karmić się budyniem z paczki jeśli zrobienie własnego jest proste, szybkie i do tego wspomaga kreatywność, ponieważ w zasadzie możemy zrobić go z dowolnymi dodatkami, a ogranicza nas tu jedynie wyobraźnia.

Poza tym jest to sposób na przemycenie warzywa (w tym wypadku buraka) do deseru jako formy bardziej akceptowalnej przez małych i dużych antagonistów.

Wersja wegańska i bezglutenowa.


składniki:

1 ugotowany, pokrojony w kostkę burak

1,5 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane)

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Syrop z agawy (ilość wedle uznania)

Opcjonalnie: chipsy kokosowe, kakao



Ugotowanego buraka zblendować na papkę. Do garnuszka wlać mleko, wrzucić 2 łyżki zblendowanego buraka i dodać mąkę ziemniaczaną cały czas mieszając aż do zgęstnienia. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji spożywać ze smakiem :)

8 komentarzy:

  1. warzywnego budyniu jeszcze nie próbowała, a szkoda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie, z dyni także wychodzi bardzo smaczny!

      Usuń
  2. wow! Po praz pierwszy widzę taki przepis. Bardzo mi się podoba :) Czy mleko roślinne mogę zastąpić tym tradycyjnym ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście w wersji nie dla wegan-roślinne mleko można zastąpić krowim czy kozim, a syrop z agawy- miodem

      Usuń
  3. Ma wyjątkowo kuszący kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ekstra pomysł:) w przyszłym tygodniu robię!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 AKADEMIA ZDROWEGO TALERZA , Blogger