Cinnamon rolls Nigelli w odrobinę uzdrowionej wersji


Czasami przychodzi taki dzień gdy po prostu ma się ochotę na TO COŚ konkretnego i nic nie jest w stanie nam tego zastąpić. Tak właśnie było z dzisiejszymi bułeczkami, stąd ta cynamonowa około świąteczna rozpusta. Nic więcej nie mam na swoje usprawiedliwienie więc pozostaje mi już tylko podać wam przepis :)




Składniki (12 sztuk):

500g mąki orkiszowej

50g ksylitolu

½ łyżeczki soli (polecam himalajską)

7g (1 saszetka) drożdży instant

70g masła, rozpuszczonego

150ml mleka roślinnego, ciepłego

2 duże jajka



Syrop:

120g masła

2 łyżki ksylitolu

4 łyżki syropu klonowego (lub miodu)

2 łyżki miodu

100g orzechów  włoskich



Glazura:

1 jajko /może być też samo białko lub żółtko/

2 łyżki mleka roślinnego



Wypełnienie:

60g ksylitolu

1 łyżka cynamonu





Masło, mleko i cukier wymieszać, najlepiej aż do rozpuszczenia się cukru. Do tej mieszanki w temperaturze palcowej (wkładasz palec i jest ciepło ale nie gorąco) dodać mąkę, drożdże i jajka.

Wyrabiać ciasto aż będzie sprężyste i gładkie. Następnie uformować z niego kulę, włożyć do miski wysmarowanej olejem i przykryć ściereczką.

Odstawić na godzinę lub półtorej w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość.



Okrągłą formę (ja dałam radę i z kwadratową) o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.



Uderzyć wyrośnięte ciasto, zagnieść i rozwałkować na duży prostokąt o wym. 60 x 30 cm, dłuższym bokiem do siebie. Rozmieszać jajko z mlekiem i posmarować nim ciasto. Zmieszać w miseczce składniki wypełnienia i posypać rozłożone ciasto. Poczynając od bliższej, dłuższej krawędzi, zrolować je ostrożnie i starannie, nie za mocno, na kształt foremnej kiełbasy. Pokroić rulon na równe plastry średnicy około 1-1.5cm  i ułożyć, w ok. 3 cm odstępach.

Odstawić bułeczki na jakieś 20 minut.

Zrobić syrop: do garnka wrzuć masło, cukier i miód, doprowadź do połączenia składników. Dodać posiekane z grubsza orzechy. Wymieszać.

 Gdy bułeczki urosną i zrobią się puszyste, wstawić blachę do piekarnika na 25 minut, aż będą złociste. Pięć minut przed końcem nie wystawiając blachy z piekarnika polać bułeczki syropem.

Po upieczeniu ostudzić, ale niezbyt gwałtownie.



W oryginale jest jeszcze polewa z serka philadelphia ale moim zdaniem to już za dużo ;)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 AKADEMIA ZDROWEGO TALERZA , Blogger