Czarna rzepa króluje obecnie w warzywniakach i na straganach, grzechem więc byłoby jej nie wykorzystać i nie przemycić do codziennego jadłospisu. Smakiem przypomina rzodkiewkę, jest jednak jej dużo ostrzejszą wersją- w sam raz na rozgrzanie zimową porą:)
Ze względu na swoje właściwości jest szeroko wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym (m.in. wzmacnia włosy), ale i farmaceutycznym (wspomaga pracę wątroby). My jednak wolimy ją jeść w naturalnej postaci, więc dzisiaj prosta i ekspresowo szybka sałatka z rzepą w roli głównej
Składniki:
1 duża czarna rzepa
garść orzechów włoskich
garść suszonej żurawiny
olej lniany
pieprz
sól
Obraną rzepę tarkujemy na dużych oczkach, dorzucamy orzechy i żurawinę, skrapiamy olejem lnianym, doprawiamy i zajadamy
Zrobie jutro na obiad :)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuń