Bezglutenowe ciasteczka orzechowe z makiem


Święta bez ciasteczek? Tak być nie może. Co prawda miały być wegańskie pierniczki, ale natłok obowiązków wymusił na mnie przygotowanie chrupaczy last minute. Oto więc i one- świątecznie orzechowe ciasteczka z makiem. Są pyszne, polecam bardzo!


składniki:

200g masła orzechowego

100g masła ghee

szklanka mąki ryżowej

pół szklanki mąki kukurydzianej

pół szklanki mąki gryczanej

3 łyżki suchego maku

1/5 szklanki ksylitolu

1 jajko

szczypta sody

Wszystkie składniki należy zagnieść  i wstawić do lodówki na 1,5-2 godziny. Po tym czasie należy zagnieść ciasto ponownie, następnie rozwałkować (polecam podsypywać wybraną mąką- ciasto jest dosyć klejące) i wykrawać z niego ciasteczka o dowolnych kształtach o grubości ok. 0,5-1 cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok.10 minut.

1 komentarz:

  1. genialne, raz, że bezglutenowe, dwa, że z masłem orzechowym i trzy, że z makiem! 3xpycha!! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 AKADEMIA ZDROWEGO TALERZA , Blogger