Święta bez ciasteczek? Tak być nie może. Co prawda miały być wegańskie pierniczki, ale natłok obowiązków wymusił na mnie przygotowanie chrupaczy last minute. Oto więc i one- świątecznie orzechowe ciasteczka z makiem. Są pyszne, polecam bardzo!
składniki:
200g masła orzechowego
100g masła ghee
szklanka mąki ryżowej
pół szklanki mąki kukurydzianej
pół szklanki mąki gryczanej
3 łyżki suchego maku
1/5 szklanki ksylitolu
1 jajko
szczypta sody
Wszystkie składniki należy zagnieść i wstawić do lodówki na 1,5-2 godziny. Po tym czasie należy zagnieść ciasto ponownie, następnie rozwałkować (polecam podsypywać wybraną mąką- ciasto jest dosyć klejące) i wykrawać z niego ciasteczka o dowolnych kształtach o grubości ok. 0,5-1 cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok.10 minut.
genialne, raz, że bezglutenowe, dwa, że z masłem orzechowym i trzy, że z makiem! 3xpycha!! :)
OdpowiedzUsuń