Zielone chipsy

Wszyscy którzy próbowali doskonale wiedzą, że to hit. Dla tych, którzy widzą pierwszy raz mogę powiedzieć jedynie, że absolutnie warto. Idealne na przekąskę zamiast standardowych ziemniaczanych chipsów wzbogacanych milionem sztucznych dodatków. Chrupiące, doprawione wg własnych preferencji i zdrowe- takie są chipsy z jarmużu.

składniki:
jarmuż
olej
przyprawy (np.sól, pieprz, ostra papryka, bazylia)

Zdobyty jarmuż (widziany w makro i realu) dokładnie myjemy, usuwamy grubą część łodygi, dzielimy na mniejsze kawałki,skrapiamy olejem, przyprawiamy i pieczemy w 170 stopniach przez ok 15 minut. Chipsy wychodzą idealnie chrupiące i lekko zrumienione.

6 komentarzy:

  1. chipsy z jarmużu są nie dosyć, że zdrowe to jeszcze pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szał! Z chęcią zrobię na jakąś imprezę. Ale się goście zdziwią ;) Słyszałam też, że dobre wychodzą chipsy z liści kalafiora.

    OdpowiedzUsuń
  3. polecam bardzo z brukselki, ale to w sezonie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie. Nigdy takich nie jadłam i jestem bardzo ciekawa jak smakują, muszę je sobie dziś zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smacznego! proszę napisać jak wrażenia organoleptyczne :)

      Usuń
  5. Szkoda, że tak ciężko dostać jarmuż...

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 AKADEMIA ZDROWEGO TALERZA , Blogger