Obłędne brownie buraczkowo-orzechowe: wegańskie, bez glutenu,laktozy i cukru



O tym jak zdrowe są buraki i dlaczego warto je jeść mogliście już przeczytać na moim facebooku. Oto kolejna odsłona słodkości z burakiem w roli głównej, z którymi komponuje się on niezwykle wdzięcznie. Tu dodatkowo przemycam olej lniany czyli nasz polski tran- bogactwo kwasów omega 3 i 6. Olej pozytywnie wpływa m.in.: na układ krążenia, układ pokarmowy, chroni układ nerwowy, odżywia skórę. Jest panaceum na wiele chorób, ale co najważniejsze może nas przed wieloma dolegliwościami uchronić. Ważne: olej lniany należy kupować w ciemnych butelkach, z lodówki- tylko tak przechowywany nie traci swoich cennych właściwości. Nadaje się do stosowania tylko na zimno.
 Dzisiaj polecam wam mokre, kakaowe brownie, od którego baardzo trudno się oderwać. Inspiracja: Cook it lean.



Moja dzisiejsza wersja:

Składniki mokre
1/2 kg buraków
¼ szklanki syropu z agawy/ klonowego/ miodu [w oryginale ½ szklanki namoczonych i zmiksowanych daktyli- polecam tę wersję-sama tak robię chyba, że akurat są w deficycie tak jak w tym przypadku ;) ]
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
pół łyżeczki startego imbiru

Składniki suche
200 g mąki migdałowej
4 czubate łyżki kakao (najlepiej surowego)
Szczypta kardamonu
2 szczypty cynamonu
łyżeczka sody

Krem
2 łyżki masła z nerkowców (może być inne)
2 łyżeczki oleju lnianego (można zastąpić oliwą)
łyżeczka słodzidła
+ płatki migdałów



Ugotowane buraki tarkujemy na drobnych oczkach, dodajemy rozpuszczony olej, wybrane słodzidło i mieszamy. Suche składniki wrzucamy do drugiej miski i łączymy. Mieszamy suche z mokrymi, dodajemy imbir, przekładamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut.
Wystudzone ciasto smarujemy połączonym masłem orzechowym z olejem, a wierzch dekorujemy płatkami migdałów. Obiecuję: niebo w gębie!





10 komentarzy:

  1. Od jak dawna używasz oleju kokosowego? planuję nabyć słoiczek i zastanawiam się jak go stosować w kuchni, czy zmienia smak potraw, itp. Dużo o nim czytałam ale nie znam nikogo kto by go używał

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oleju używam z powodzeniem już dosyć długo. Świetnie zastępuje masło w wypiekach, które muszą pozostać w zwartej konsystencji, ponieważ jego płynność reguluje temperatura. Nadaje się także do smażenia (nie pali się w wysokich temperaturach więc jest bezpieczny dla zdrowia). Ja do wypieków stosuję głównie olej kokosowy i masło klarowane, które także polecam! pozdrawiam :)

      Usuń
    2. jeśli chodzi o smak to nadaje bardzo delikatny, w zasadzie ledwo wyczuwalny posmak kokosa

      Usuń
  2. wierzę, że było pyszne i z chęcią bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale obłęd! takie ciasto to istna skarbnica zdrowia, można by rzec - jedz na zdrowie! ;-))) zapisuję! przy okazji, świetny blog, nie mogę się oderwać :-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham buraki, w słodkościach również. Ciasto musiało być przepyszne. od razu zjadłabym kilka kawałków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa jestem smaku, buraczki uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę zrobić, bo aż mi się nie chce wierzyć, że te buraki dobrze smakują tak na słodko. A buraki uwielbiam, tyle że do tej pory w wersji obiadowej, nie deserowej:) Świetny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  7. kusząca propozycja. jestem bardzo ciekawa smaku.... a buraków akurat nie mam. Muszę się znowu wybrać na zakupy :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 AKADEMIA ZDROWEGO TALERZA , Blogger