Zainspirowana różnego rodzaju wariacjami na temat rafello i ferrero postanowiłam stworzyć własną, zdrowszą wersję tych pysznych kuleczek. Jest to świetny pomysł na wykorzystanie -brzydko mówiąc -poobiednich resztek czy bakalii pozostałych po Świętach :)W roli głównej kasza gryczana- nieocenione źródło krzemu odpowiedzialnego za mocne kości, włosy, paznokcie i zdrowe dziąsła. Zawiera także witaminy z grupy B, potas, fosfor czy żelazo. Starajcie się gotować kaszę w minimalnej ilości wody.
Składniki:
ok. ¾ szklanki płatków owsianych
2 łyżki mąki kokosowej (można zastąpić wiórkami lub zwiększyć ilość płatków)
2 łyżki kakao (najlepiej surowe)
szczypta kardamonu
duża garść posiekanych w miarę drobno orzechów brazylijskich
½ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
½ szklanki rodzynek
3 łyżki miodu/syrop klonowy, z agawy (wegańska wersja)
2 łyżki oleju kokosowego
wiórki kokosowe (do obtoczenia)
Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie przez ok. pół godziny. Po tym czasie do miski wrzucić wszystkie mokre składniki: namoczone rodzynki, kaszę gryczaną, miód i olej. Zmiksować na papkę i następnie dorzucać składniki suche do momentu uzyskania konsystencji podatnej na lepienie-kakao, płatki, orzechy, mąka kokosowa (dozować dodawanie płatków- stąd w opisie około). Kulki formować wilgotnymi dłońmi i obtaczać w wiórkach kokosowych. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńPychotka ;)
OdpowiedzUsuńpyszne i zdrowe pralinki!
OdpowiedzUsuńŁał, fajne!
OdpowiedzUsuńSuper przepis ! Zapisuje i po świetach wypróbuje :)
OdpowiedzUsuń