Uwaga na szczawiany występujące w surowym szpinaku-są niewskazane dla osób cierpiących na dnę moczanową, reumatyzm, kamienie nerkowe.
Polecam wam dzisiaj koktajl z bananem i pomarańczą naszpikowany witaminą C, beta karotenem i magnezem. Dodatek masła z nerkowców dodatkowo wzbogaca koktajl o witaminy z grupy B, nnkt, białko(jedno z dobrych źródeł dla roślinożerców) i żelazo. Te wszystkie składniki uzupełniają się idealnie ponieważ witamina C ułatwia przyswajanie żelaza, dzięki czemu nasz organizm przyswoi go z żywności więcej niż w przypadku jej braku.
Koktajle możecie komponować ze szpinaku, ale także z jarmużu, naci pietruszki, selera, ogórka, rukoli itp. Do tego dorzucacie owoce i voila! Jeśli są to banany lub inne słodkie owoce dodatek cukru jest zbędny. Proste, zdrowe i pyszne! Nie bójcie się eksperymentować-mieszajcie, dorzucajcie i blendujcie. Smacznego :)
Składniki:
pół opakowania szpinaku baby
banan
pomarańcza
łyżka masła orzechowego
ok. 2 szklanki mleka roślinnego (ilość w zależności od pożądanej konsystencji)
dodatkowo można doprawić szczyptą kurkumy/cynamonu/kardamonu
Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 4900 blogów z 22 kategorii.
OdpowiedzUsuńNależy założyć konto jako bloger i w 2 krokach dodać bloga do serwisu. Nasz robot sam pobiera aktualne wpisy i prezentuje je tysiącom użytkowników którzy codziennie korzystają ze zBLOGowanych. Dla blogera to korzyść w postaci nowych czytelników i większego ruchu na blogu. Zapraszamy!
uwielbiam takie koktajle, a do tego kawałek zdrowego domowego ciasta i podwieczorek jak znalazł :)
OdpowiedzUsuń