Owsiane batoniki marchewkowo-figowe veganfriendly








Składniki:
pół szklanki płatków owsianych
pół szklanki otrębów owsianych
szklanka pestek w dowolnych proporcjach: siemię lniane, pestki dyni, słonecznik, sezam itp.
1 marchewka
200g fig suszonych
5 łyżeczek ksylitolu
łyżka płynnego oleju kokosowego
czekolada gorzka min. 60%

Płatki, otręby oraz pestki przesypać do miski i zalać wodą nieco ponad ich wysokość.  Figi namoczyć osobno w ciepłej wodzie, natomiast marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach. Po około 30-40 minutach płatki powinny wchłonąć cały płyn, a owoce nieco zmięknąć. Figi zblendować na miazgę i dodać razem z marchewką i roztopionym olejem kokosowym do reszty składników. Wymieszać i piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 45minut. Można roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i polać nasze wystudzone batony. Kroić schłodzone.
Batoniki wychodzą odpowiednio słodkie, bardzo pożywne i chrupiące. Jeśli lubimy bardziej słodkie batoniki możemy dodać więcej cukru lub owoców suszonych. Przekąska banalnie prosta, szybka i zdrowa.

5 komentarzy:

  1. wygląda to wszystko pysznie i na pewno spróbuje tego przepisu:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja w kółko klepie ciastka owsiane, czas na zmianę i to chyba będzie zmiana na Twoje batoniki. wyglądają pysznie i na pewno tak też smakują!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie, w sam raz na przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musiały smakować cudownie :) Bardzo podoba mi się skład i struktura :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 AKADEMIA ZDROWEGO TALERZA , Blogger