Majowy obiad dla zapracowanych: makaron ryżowy ze szparagami

Dzisiaj przepis na banalny, ekspresowy, wiosenny obiad/ lunch- bez glutenu, bez nabiału- lekko i smacznie!
W związku z tym, że sezon na szparagi w pełni, są one głównym elementem dania. Szparagi to bogactwo kwasu foliowego, witamin: C, K, z grupy B, a także składników mineralnych: wapnia, potasu, magnezu. Przeciwutleniacze zawarte w szparagach działają przeciwstarzeniowo, aspargina wspomaga pracę nerek, a glutation wspomaga wątrobę w procesie odtruwania i wzmacnia układ odpornościowy. Korzystajmy więc z sezonu i wcinajmy szparagi :)



składniki:
szparagi zielone
makaron ryżowy
orzechy włoskie
odrobina startego korzenia imbiru
sos sojowy

Szparagi zielone gotujemy ok 10 minut. Makaron ryżowy nie wymaga gotowania, zanurzamy go więc we wrzątku i pozostawiamy na kilka minut (zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu). Makaron przyprawiamy sosem, imbirem, dorzucamy ugotowane szparagi, orzechy  i voilà

glutation - wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga wątrobę w procesie oczyszczaniu organizmu z toksyn

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/szparagi-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze-jakie-witaminy-i-mineraly-za_41480.html
glutation - wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga wątrobę w procesie oczyszczaniu organizmu z toksyn

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/szparagi-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze-jakie-witaminy-i-mineraly-za_41480.html

16 komentarzy:

  1. makaron ryżowy jest super- lekki i świetnie chłonie smak dodatków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubimy makaron ryżowy i zawsze mam go w swojej kuchni, można szybko wyczarować z niego coś smacznego:)
    fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jestem jedną z tych zapracowanych, więc biorę to danie w ciemno. Poza tym makaron ryżowy i szparagi to świetne połączenie. To musi się udać.

    OdpowiedzUsuń
  4. o tak taki obiad to znakomity pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudna inspiracja obiadowa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmmm pychotka :D Zielone szparagi tak przyrządzone musza być bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio spodobały mi się szparagi, jutro są moje!

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowicie to wygląda :) zjadłabym...

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowicie to wygląda :) zjadłabym...

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne połączenie składników ;) Uwielbiam dodatek orzechów włoskich w takich daniach warzywnych ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie jadłam makaronu razowego ze szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 AKADEMIA ZDROWEGO TALERZA , Blogger