Dzisiaj przepis na banalny, ekspresowy, wiosenny obiad/ lunch- bez glutenu, bez nabiału- lekko i smacznie!
W związku z tym, że sezon na szparagi w pełni, są one głównym elementem dania. Szparagi to bogactwo kwasu foliowego, witamin: C, K, z grupy B, a także składników mineralnych: wapnia, potasu, magnezu. Przeciwutleniacze zawarte w szparagach działają przeciwstarzeniowo, aspargina wspomaga pracę nerek, a glutation wspomaga wątrobę w procesie odtruwania i wzmacnia układ odpornościowy. Korzystajmy więc z sezonu i wcinajmy szparagi :)
składniki:
szparagi zielone
makaron ryżowy
orzechy włoskie
odrobina startego korzenia imbiru
sos sojowy
Szparagi zielone gotujemy ok 10 minut. Makaron ryżowy nie wymaga gotowania, zanurzamy go więc we wrzątku i pozostawiamy na kilka minut (zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu). Makaron przyprawiamy sosem, imbirem, dorzucamy ugotowane szparagi, orzechy i voilà
makaron ryżowy jest super- lekki i świetnie chłonie smak dodatków :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubimy makaron ryżowy i zawsze mam go w swojej kuchni, można szybko wyczarować z niego coś smacznego:)
OdpowiedzUsuńfajny przepis:)
Ja jestem jedną z tych zapracowanych, więc biorę to danie w ciemno. Poza tym makaron ryżowy i szparagi to świetne połączenie. To musi się udać.
OdpowiedzUsuńuwielbiam makaron ryżowy! :P
OdpowiedzUsuńo tak taki obiad to znakomity pomysł :)
OdpowiedzUsuńCudna inspiracja obiadowa :)
OdpowiedzUsuńNa prawdę fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńMmmmm pychotka :D Zielone szparagi tak przyrządzone musza być bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńOstatnio spodobały mi się szparagi, jutro są moje!
OdpowiedzUsuńSmakowicie to wygląda :) zjadłabym...
OdpowiedzUsuńSmakowicie to wygląda :) zjadłabym...
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie składników ;) Uwielbiam dodatek orzechów włoskich w takich daniach warzywnych ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten makaron :) !
OdpowiedzUsuńChętnie bym się poczęstowała :)
OdpowiedzUsuńCudo ! Jadłabym :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam makaronu razowego ze szpinakiem :)
OdpowiedzUsuń