Bez zbędnych ceregieli serwuję dzisiaj ekspresowe ciasteczka makowo-cytrynowe. Ciasteczka uzupełnią niedobory wapnia, potasu, żelaza, błonnika i witamin A,D,E,K. Pokuszę się o stwierdzenie, że ciasteczka dzięki zawartym składnikom odżywczym posiadają właściwości prozdrowotne, między innymi: poprawiają odporność i wspomagają trawienie. Ciasteczka są bez cukru, bez mąki, bez mleka i bez jajek.
125 g kaszy owsianej
¼ szklanki maku
skórka z 1 cytryny (najlepiej bio, jeśli nie porządnie umyć)+ sok z ½ cytryny
½ szklanki daktyli
1 łyżka dżemu figowego 100%
Daktyle namaczamy w ciepłej wodzie, a po upływie ok. 20 minut miksujemy na papkę. Dodajemy ugotowaną kaszę (zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale wysypujemy z plastikowych woreczków), sok z ½ cytryny wraz ze startą skórką i blendujemy ponownie. Dorzucamy mak, dżem, mieszamy i wykładamy łyżką na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 20-30 minut 160 stopni.
Brzmią smakowicie i w dodatku jakie zdrowe! ;)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńciasteczka jak marzenie :)
OdpowiedzUsuńCiacha z makiem? czemu nie! Muszą ciekawie smakować :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasteczka! Jeszcze nigdzie nie widziałam takich z dodatkiem kaszki owsianej, ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością bym takie zjadła! ;)
OdpowiedzUsuńJej wyglądają smakowicie. Spróbuje na pewno :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny skład mają Twoje ciasteczka.
OdpowiedzUsuńłał, wygląda super a do tego zdrowe ! Warte spróbowania :)
OdpowiedzUsuńsuper wyglądają :) slinka ciekni :)
OdpowiedzUsuńale muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńFajne, wartościowe i śliczne!
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądają te ciasteczka :) :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
fit-healthylife.blogspot.com
Ale ciekawe ciacha! :) uwielbiam mak...
OdpowiedzUsuńostatnio jesteśmy na etapie "ciasteczkowania", więc chyba wypróbuję i taki sposób :)
OdpowiedzUsuńsuper zdrowe ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, super wyglada ;)
OdpowiedzUsuń