Złote mleko czyli napój o wspaniałych właściwościach



Złote mleko to napój, który wywodzi się z medycyny ajurwedyjskiej. Warto by jego receptura została przeniesiona do medycyny współczesnej, a przez to szerzej rozpowszechniona, bo jest to pod każdym względem napój cudowny- prozdrowotny i po prostu pyszny! 

Kurkuma to przyprawa cenniejsza niż złoto. To twierdzenie potwierdza cała rzesza badań naukowych. Związki zawarte w kurkumie, a w głównej mierze kurkumina, cechują silne właściwości lecznicze.

Ten biologicznie aktywny związek wykazuje silne właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Nie jest już nowością, że stany zapalne prowadzą do rozwoju wielu chorób, w tym chorób nowotworowych. Kurkumina niszczy komórki rakowe, nie oddziałując przy tym w szkodliwy sposób na komórki zdrowe.

Kurkuma to nieoceniony antyoksydant, który chroni organizm przed wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za powstawanie wielu chorób cywilizacyjnych i starzenie organizmu.
Najlepszym potwierdzeniem na lecznicze działanie kurkumy jest stan zdrowia Hindusów, co opisuje w swej książce ”Antyrak”  dr David Servan-Schreiber:

„Hindusi spożywają średnio 1,5 do 2 gramów kurkumy dziennie i zapadają na raka płuc osiem razy rzadziej niż mieszkańcy krajów zachodnich, dziewięć razy rzadziej na raka okrężnicy, pięć razy rzadziej na raka piersi oraz dziesięć razy rzadziej na raka nerek.”

Badacze potwierdzają skuteczne działanie kurkuminy również przy leczeniu depresji, Alzheimera, cukrzycy, czy reumatoidalnego zapalenia stawów. Ta złota przyprawa przyspiesza także gojenie ran, a także wspomaga i chroni pracę wątroby i woreczka żółciowego.

Używajmy więc kurkumy nie tylko do curry i zróbmy sobie złote mleko, które:

·         rozgrzewa
·         zwalcza infekcje
·         podnosi odporność
·         ułatwia zasypianie
·         osusza organizm
·         wspomaga trawienie

By dodatkowo zwiększyć biodostępność kurkumy warto spożywać ją w towarzystwie pieprzu (piperyna w nim zawarta znacząco zwiększa wchłanialność kurkuminy) i dobrych tłuszczów (kurkumina jest rozpuszczalna w tłuszczach).

złote-mleko

Baza:
¼ szklanki kurkumy (świeżo otwarta)
½ szklanki wody

Do wody dodajemy kurkumę i na wolnym ogniu gotujemy, co chwila mieszając do zgęstnienia i uzyskania pasty. Przekładamy do wyparzonego słoiczka i przechowujemy w lodówce.

Złote mleko:
szklanka mleka (krowie-nie UHT, kozie, roślinne)
1 łyżeczka pasty
½ łyżeczki masła kokosowego
miód (ewentualnie)

Mleko gotujemy, dodajemy pastę, mieszamy, po przestudzeniu odrobinkę dosładzamy do smaku (jeśli potrzeba).

32 komentarze:

  1. To bardzo ciekawy wpis :) Wiele przydatnych informacji i interesujący przepis!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miło mi, że się podoba, mam nadzieję że komuś się przyda :)

      Usuń
  2. lubię używać w kuchni kurkumę ale nie wiedziałam, że ma aż takie dobre właściwości:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio wszędzie o niej głośno, nwet też pisałam o jej właściwościach, muszę zacząć ją stosować, a ten przepis bardzo mi się spodobał :) muszę go sobie zapisać :):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja kurkumy używam głównie jako przyprawy. Ale już od jakiegoś czasu na stałe zagościła w mojej kuchni. Nie miałam pojęcia o zbawiennych jej właściwościach. Także teraz zdecydowanie będzie używana u mnie częściej. Przepis na to zsiadłe mleko wydaje mi się bardzo interesujący.
    PS: Design bloga cudowny!
    Zapraszam w wolnej chwili do mnie.
    Pozdrawiam cieplutko.
    Megly.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że mogłam zainspirować do używania kurkumy :)

      Usuń
  5. Bardzo lubię kurkumę jako przyprawę, ale nie miałam pojęcia, że da się z niej wyczarować coś takiego!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis jest bardzo ciekawy i koniecznie muszę zrobić coś podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o proszę, nie wiedziałam, że kurkuma ma tyle właściwości :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gdzieś już o tym czytałam... koniecznie muszę zrobić taką pastę i mleko a jak ono smakuje...?
    Mam na myśli czy pije się je z przyjemnością? :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy przepis. Słyszałam o wspaniałych właściwościach przeciwnowotworowych kurkumy, teraz wiem, że może ona zrobić dla nas więcej dobrego :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Genialny przepis, muszę sobie koniecznie zrobić taką pastę, żeby pić złote mleko. Najpierw zrobię mniejszą część na próbę, ale słowo daję - zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię kurkumę a ajurweda nie jest mi obca. Super propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę spróbować tego mleka , bo wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  13. pierwszy raz spotykam się z takim cudem!
    Kolor zachwyca, ciekawe jak smak? :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Hmm intrygujące :) A wpis ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Sporo się dowiedziałam :D A przepis bardzo ciekawy :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Żółte mleko? Nigdy o tym nie słyszałam :)
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciekawy przepis, na pewno kiedyś wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. a jak dodamy zwykłe mleko to się nam zważy?

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy po dodaniu pasty przecedzamy złote mleko czy pijemy z kurkuma? Zazwyczaj osadza się ona na dnie.

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy po dodaniu pasty przecedzamy złote mleko czy pijemy z kurkuma? Zazwyczaj osadza się ona na dnie.

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo interesujący produkt, ale niestety jego dostępność jest bardzo kiepska ;/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 AKADEMIA ZDROWEGO TALERZA , Blogger