Tarta z kremem z kalafiora



Niech nie zmyli was nazwa, ani wygląd. Nie jest to tym razem nic słodkiego. Mamy za to 100% roślinną i bezglutenową tartę idealną na obiad lub kolację. Totalna improwizacja i jeśli chodzi o spód jest rewelacyjny- zwarty, kruchy i smaczny. Krem natomiast to bardzo ciekawe odkrycie! Jako że nie żałowałam kurkumy wyszedł mocno kurkumowy. W zależności od dodatków można go dowolnie przerabiać co następnym razem uczynię JNie mniej jednak polecam i zachęcam do próbowania!

krem-z-kalafiora


Spód :
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
szklanka kaszy gryczanej (suchej)
2 łyżki oliwy
kilka kropli sosu sojowego

Warzywa gotujemy do miękkości. Tak samo postępujemy z kaszą- proporcje 2:1. U mnie kasza nieprażona, ale myślę że prażona spisałaby się równie dobrze J. Wystudzone składniki miksujemy dodając oliwę i sos sojowy. Tak przygotowaną masą wykładamy formę do tarty- ja zawsze wylepiam palcami i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut.


Krem:
1 kalafior
pół szklanki orzechów nerkowca
płatki drożdżowe
przyprawy: papryka, kurkuma
ulubione zioła

Nerkowce namaczamy w szklance ciepłej wody (najlepiej jak najdłużej, wtedy są najbardziej miękkie). Kalafior rozdrabniamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Polewamy oliwą, obsypujemy przyprawami i pieczemy ok 15 minut, co kilka minut mieszając by uniknąć przypalenia. Ok. 2 szklanki wody gotujemy i do wrzątku wrzucamy podpieczonego kalafiora. Całość chwilę gotujemy po czym odlewamy wodę do szklaneczki i kalafiora miksujemy na krem razem z orzechami. By uzyskać odpowiednią konsystencję dozujemy dodatek wody. Dodajemy płatki drożdżowe i zioła i wylewamy krem na podpieczony spód. Całość zapiekamy ok. 15 minut

krem-z-kalafiora

24 komentarze:

  1. Super pomysł na kalafiora! Jadłabym... :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny przepis, a że kurkuma ostatnio u nas jest na ważnej pozycji to z wielka przyjemnością wykorzystam. Bardzo serdecznie i świątecznie pozdrawiam życząc ciepłych i radosnych Wielkanocnych przeżyć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję i również wszystkiego dobrego życzę :)

      Usuń
  3. Ostatnio zraziłyśmy się do kalafiorów bo trafiamy na jakieś gorzkie :/
    Ale już z brokuła chętnie byśmy spróbowały taką tartę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę koniecznie taką zrobić. Świetny pomysł !

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny i bardzo smaczny pomysł :) Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna tarta! Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłabym tego kalafiora :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie brzmi i pysznie wygląda. :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Genialny pomysł, bardzo podoba mi się pomysł na taki warzywny spód do tarty:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajna ta tarta, strasznie mnie intryguje. Kocham wszystko, co zdrowe i pyszne a ta tarta taka jest :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawy i zdrowy pomysł. Podoba mi się ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam tarty, ale nigdy jeszcze nie robiłam kremu z kalafiora. Tak wiele jeszcze przede mną :) Dzięki za super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł na tartę.

    OdpowiedzUsuń
  14. Genialny pomysł,ale nigdy nie robiłam takiej tarty :
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 AKADEMIA ZDROWEGO TALERZA , Blogger