Owies w naszej kuchni najczęściej spożywamy w postaci płatków, otrąb, makaronu, mleka lub mąki. Nie wszyscy wiedzą , że jest jeszcze kasza owsiana, która stanowić może miłą alternatywę dla wszystkich innych, używanych na co dzień kasz. Świetnie komponuje się z daniami na słodko, ale także wytrawnie- np. jako farsz do gołąbków czy dodatek do pasztetu. Jak wspominałam co nieco TU, kasza obfituje w wiele wartościowych składników odżywczych. Dzisiaj serwuję kaszę w postaci deseru- bez cukru, bez mąki, bez laktozy, bez jajek. Pracy minimum, 4 składniki i pudding gotowy!
składniki:
125 g kaszy owsianej
3 łyżki sezamu białego
1 banan
2 łyżki masła z nerkowców (może być też migdałowe)
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Miksujemy z bananem i z masłem, na końcu dodajemy sezam. Dla przełamania słodkości polecam zjadać z malinami/jagodami/truskawkami :)
Ta kasza powoli podbija blogosferę, a ja jestem coraz bardziej ciekawa jej smaku ;)
OdpowiedzUsuńMuszę następnym razem kupić tę kaszę, jak będę na zakupach ;)
OdpowiedzUsuńZiaja liście manuka to maseczka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
fit-healthylife.blogspot.com
Kasze owsianą widziałyśmy w sklepie ale nigdy nie kupiłyśmy (jeszcze). My dodałybyśmy do tego tahini zamiast sezamu bo ostatnio robimy tej pasty duuużo :D
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować smaku tej kaszy. Nigdy nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować smaku tej kaszy. Nigdy nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńja poluję już od długiego czasu na tę kaszę i widzę, że muszę polować dalej :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kaszę owsianą, samo zdrowie, deser twój też :)
OdpowiedzUsuńO prosty przepis a musi być naprawdę dobre :)
OdpowiedzUsuńJaki zdrowy, pyszny deser :)
OdpowiedzUsuńO kurcze, wygląda super:)
OdpowiedzUsuńjeszcze nic nie robiłam z kaszy owsianej, ale widzę, że trzeba to zmienić :)
OdpowiedzUsuńOj taki pudding to bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja, faktycznie kaszy owsianej jeszcze tak nie użyłam :)
OdpowiedzUsuńGenialny pudding. Chętnie bym go spróbowała, ale najpierw muszę kupić biały sezam i zrobić masło;)
OdpowiedzUsuńprzydałby się do popołudniowej kawki
OdpowiedzUsuńsuper śniadanko :)
OdpowiedzUsuńTo maslo orzechowe super podkreca smak :) dobry pomysl!
OdpowiedzUsuń