Budyń dyniowy



Budyń dyniowy to kolejna alternatywa dla słodyczy w proszku „gotowych w 3 minuty”. Tak naprawdę samodzielne przygotowanie budyniu zajmuje niewiele więcej czasu. Najprostszy budyń, bez przemycania warzyw i bez wyszukanych wariacji smakowych to kilka minut roboty. Ale żeby nie kojarzyło Wam się to pejoratywnie, bo w rzeczywistości żadna to robota, wręcz istna przyjemność!
Jakiś czas temu pokazywałam przepis na budyń z buraka. Dzisiaj kolej na dynie, delikatniejszą w smaku, podatną na różne kompozycje smakowe. Dynia to bogactwo witaminy A, C, potasu, miedzi, cynku. Działa na nasz organizm odkwaszająco, wspomaga układ odpornościowy i jest lekkostrawna. Warto przemycić dynię do jadłospisu, do deseru jak widać pasuje idealnie :)


składniki
150 g dyni
2 szklanki mleka ryżowego
11/2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
słodziło np. syrop klonowy

Dynię pieczemy do miękkości (ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni). Upieczoną miksujemy na mus. W szklance mleka, mieszając rozpuszczamy mąkę. Resztę mleka zagotowujemy, dodajemy mus z dyni i następnie wlewamy do niego mleko z mąką cały czas energicznie mieszając by nie doprowadzić do powstania grudek, aż do momentu uzyskania konsystencji budyniu. Doprawiamy, słodzimy i budyń bez chemii gotowy.

12 komentarzy:

  1. pycha, dyniowe przysmaki to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooooo bardzo chętnie skusiłybyśmy się na duuużą miskę takiego budyniu bo dynię otaczamy miłością bezgraniczną :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Na codzień odżywiam się raczej zdrowo.. Więc przepis dla mnie jak zbawienie! :) Kocham takie zdrowe słodkości. Tylko czy bardziej niż czekoladę ? :D

    OdpowiedzUsuń
  4. to jest coś! uwielbiam wszystko to co dyniowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Od dawna sobie obiecuję, że w końcu zrobię budyń... Ten wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też kiedyś robiłam taki budyń i bardzo mi smakował :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Po prostu wspaniały, rewelacyjny pomysł wart wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiamy dynię w każdej postaci... A w tej na pewno jest przepyszna :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Dynia i banan? Na deser niewiele więcej mi potrzeba. Uwielbiam to połączenie.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 AKADEMIA ZDROWEGO TALERZA , Blogger