Kasza owsiana, kurdybanek, żeń szeń- po co?



Chciałam zaprezentować Wam dzisiaj garść produktów, które wraz z nadejściem wiosny (ale i nie tylko) mile widziane są w naszych kuchniach, a w konsekwencji i na językach :)
żeń-szeń-kurdybanek
 
O sezamie wspominałam już co nieco przy okazji poprzedniego postu z cyklu „Co nowego i dlaczego” Był tam jednak sezam czarny, a tu prezentuję sezam biały niełuskany. Jest to bogatsza wersja sezamu zwykłego z uwagi na nie poddanie go procesowi oczyszczania. Charakteryzuje go więc mnóstwo wapnia, szczególnie istotnego w żywieniu wegan. Sezam niełuskany to także źródło wartościowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, a także witamin i minerałów. Z sezamu powstaje niepowtarzalna w smaku chałwa, tahina czy pyszny olej sezamowy. Najlepszym sposobem spożywania sezamu jest tak jak w przypadku siemienia lnianego, bezpośrednie mielenie go przed spożyciem, dzięki czemu przyswoimy z sezamu jak najwięcej dobroci.

Kasza owsiana- mamy kaszę kukurydzianą, jęczmienną (pęczak, perłowa, wiejska), jaglaną, gryczaną, manną, kuskus, komosę ryżową, a czy znacie kaszę owsianą? Ze wszystkich znanych kasz ta jest w zasadzie najmniej dostępna. Szans zdetronizować kaszy jaglanej jak dla mnie nie ma, ale jako alternatywa jak najbardziej! ;) Owies dominuje w płatkach, otrębach, a o kaszy nawet trudno znaleźć w Internecie jakieś rzetelne info. Kasza owsiana obfituje w węglowodany złożone, białko, a także witaminy i minerały: kwas foliowy, cynk, wapń, żelazo, witaminy z grupy B. Dzięki zawartości błonnika wspomaga oczyszczanie organizmu, polecana jest także przy zaparciach. Kasza owsiana w porównaniu z innymi kaszami zawiera największą ilość antyoksydantów działających antynowotworowo i przeciwdziałających starzeniu organizmu.

Korzeń żeń szenia- celem zakupu było szeroko pojęte ‘doenergetyzowanie’. Można kupować żeń szeń w tabletkach, w płynach i kapsułkach, ale po co skoro możemy zaparzyć  sobie świetną i łatwo przyswajalną dla organizmu herbatkę? Żeń szeń oprócz powszechnie znanych właściwości pobudzających, zwiększających wydolność umysłową i fizyczną posiada szereg niezwykłych właściwości leczniczych. Stosowany jest np. w prewencji i walce z nowotworami. Wiele publikacji poprzedzonych badaniami wykazuje pozytywne działania żeń szenia w stosunku do cukrzycy (obniża poziom cukru we krwi),przemęczenia czy stresu. Żeń szeń ponadto poprawia przemianę materii, usprawnia pamięć, zmniejsza uszkodzenia wątroby powodowane spożyciem alkoholu i leków, podnosi odporność organizmu.

Kurdybanek- to polskie zioło ma niezwykle wszechstronne zastosowanie. Nadaje się zarówno do spożywania w formie naparów, jak również w formie przyprawy, która niegdyś dość często gościła na polskich stołach (jako dodatek do zup, sosów czy past). Kurdybanek warto szczególnie wprowadzić do diety w okresie przejściowym, po zimie, z uwagi na jego silne właściwości oczyszczające i wzmacniające. Kurdybanek wspomaga przemianę materii, oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia wątrobę oraz cały układ odpornościowy.

Znacie/stosujecie te produkty?

23 komentarze:

  1. Kasza owsiana? To coś dla mnie! Muszę ją tylko dorwać ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe produkty! ja chyba zaopatrzę się w kaszę owsianą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie widziałam nigdzie kaszy owsianej i chyba muszę lepiej się rozejrzeć :) Takiego sezamu białego także nigdy nie używałam, ale w eko sklepie go widziałam i następnym razem na pewno kupię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trochę bardziej 'ziemisty' w smaku, ale kwestia dodatków załatwia sprawę :)

      Usuń
  4. Kasza owsiana to coś dla mnie. O kurdybanku słyszałam, ale nigdzie nie widziałam niestety :( a chętnie bym kupiła!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurdybanek jest nam zupełnie obcy ale i bardzo interesujący :) Zasięgniemy informacji na ten temat :D

    OdpowiedzUsuń
  6. ile tu nowości, a ja odkrywam amarantus :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zaciekawiła mnie kasza owsiana :) ze wszystkich znanych mi rodzajów toleruję jedynie gryczaną, może i ta mi zasmakuje?;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zaciekawiła mnie kasza owsiana :) ze wszystkich znanych mi rodzajów toleruję jedynie gryczaną, może i ta mi zasmakuje?;)

    OdpowiedzUsuń
  9. czy herbatka z żeń-szeniem jest wskazana na wieczór - wiem że nadaje on energii i witalności.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wydaje mi się, że trzeba traktować taką herbatkę podobnie jak kawę, po pewnej godzinie lepiej nie pić :)

      Usuń
  10. Chyba muszę otworzyć się na nowości, bo o 3 z 4 produktów pierwszy raz słyszę, a sezam jadłam może z 2 razy w życiu xd A jak widzę omija mnie tyle dobroci z nich płynących!

    OdpowiedzUsuń
  11. Kasza owsiana? Spróbuję się za nią rozejrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Całkiem niedawno kupiłam kaszkę owsianą i bardzo mi posmakowała:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 AKADEMIA ZDROWEGO TALERZA , Blogger