Pizza bezglutenowa z pieczonymi warzywami i orzechami



Pizza? Zapiekanka? Tarta? Ciężko nazwać  to danie, bo ni to ciasto drożdżowe typowe dla pizzy ni kruche odpowiednie dla tarty :)Może wy macie jakąś propozycję? Jedno jest pewne- jest to zdrowsza alternatywa dla wszelkich fastfoodowych propozycji wychodzących z piekarnika :) Z uwagi na moje przednówkowe wysokie zapotrzebowanie na słodycze postanowiłam dopomóc sobie warzywami, które słodycz mają wpisaną -w tym wypadku- w korzeń :)




składniki:
100 g mąki gryczanej
1 szklanka mleka roślinnego
2 jajka
1 batat
1 burak
pół pęczka natki pietruszki
garść orzechów nerkowca
ser kozi
olej
przyprawy: zioła prowansalskie, tymianek, oregano, gałka muszkatołowa, kurkuma

Batata i buraka kroimy w plastry grubości ok. 1-1,5 cm, obtaczamy w odrobinie oleju i przyprawach, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni do czasu zmięknięcia (ok. 45 minut). Gdybyśmy chcieli zjeść przekąskę to tu możemy się zatrzymać-świetne, jako samodzielne warzywne frytki (żeby „oszukać” dziecko pokrójmy w słupki wtedy nikt nam nie zarzuci, że frytki nie są okrągłe :) )! Jeśli chcemy natomiast główne danie to jedziemy dalej: Mąkę, jajka i mleko miksujemy na ciasto. Gdy warzywa się upieką wylewamy ciasto do naczynia na tartę i pieczemy w temperaturze 160 stopni kilka minut do momentu ścięcia ciasta. Następnie wyjmujemy ciasto, posypujemy startym serem i układamy na nim warzywa, posypujemy posiekaną natką i orzechami. Wkładamy do piekarnika na kolejne ok. 20 minut.

20 komentarzy:

  1. Jak dla mnie super pomysł, napewno zgapie i wyprobuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis :) Tyle pysznych i zdrowych składników w jednym daniu :) A najbardziej podoba mi się dodatek orzechów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj poproszę taką pizzę :D
    Zapraszam: http://grapefruitjuicesour.blogspot.com
    :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wytrawna słodycz :D To właśnie lubimy ;)
    Świetne połączenie smakowe!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow wręcz eksplozja smaków, ale taka w bardzo pozytywnym sensie! Buraki i bataty są przepyszne, a połączenie musi być wspaniałe :> Jadłabym! Pozdrawiam serdecznie i witam w batatowej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetycznie wygląda, a do tego jest zdrowa ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie i smacznie u Cibie:) To danie robię jutro:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze nie miałam okazji jeść "pizzy" z takimi dodatkami:) Najbardziej zaintrygowały mnie te buraki.

    OdpowiedzUsuń
  9. chętnie spróbowałabym takiego cudeńka :) Wygląda super !

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja bym to nazwała "gryczaną tartą z pieczonymi warzywami" ;) Pieczone buraki i bataty uwielbiam! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 AKADEMIA ZDROWEGO TALERZA , Blogger