Coś dla wegańskich (i nie tylko) sportowców. Domowe batony sportowe.



Baton potreningowy. Szybko i skutecznie uzupełnia energię po wysiłku fizycznym. Sycące źródło węglowodanów, białka i zdrowych tłuszczy (przy okazji). Naturalny, bez dodatku cukru, odpowiedni dla wegan. Polecany wielbicielom kupnych batonów przesładzanych i przeładowanych sztucznymi dodatkami. Spróbujcie, a pokochacie :)

Składniki:

szklanka zmielonych migdałów (mąka migdałowa)

1/3- do ½ słoika masła orzechowego (u mnie masło orzechowo-sezamowe)

garść żurawin

garść migdałów całych

szklanka daktyli

1 banan

Daktyle zalewamy wodą i moczymy przez ok. 20 minut. W tym czasie zajmujemy się przygotowaniem masy głównej. Wsypujemy do miski mąkę i masło orzechowe i blendujemy. Będzie szło to dość opornie, ale zaraz z pomocą przyjdzie nam reszta składników także wytrwałości :) Dodajemy banana i papkę z daktyli (zblendowanych po wymoczeniu) i blendujemy dalej. Na końcu gdy mamy masę dość solidną, ale dającą się wymieszać (jeśli nie, możemy dolać trochę mleka roślinnego) dorzucamy migdały, żurawinę i całość wykładamy do formy. Pieczemy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Po wystudzeniu przekładamy do lodówki. Najlepsze po nocnym leżakowaniu w zimnie :)

9 komentarzy:

  1. świetne batony, idealna słodka przekąska!

    OdpowiedzUsuń
  2. zapowiadają sie pysznie, ciekawe czy moje dziewczyny by takie chciały.
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie coś co wielbimy całym serduszkiem :D
    Masło orzechowo-sezamowe... na samą myśl o tym jednym składniku już cieknie ślinka a co dopiero w połączeniu z resztą? xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj chętnie bym taki batonik przekąsiła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. takie batony to muszą wprost rozpływa się w ustach - uwielbiam domowe słodkości! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. idealne do zabrania ze sobą do torebki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne batoniki, z pewnością pyszne no i zdrowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie robiłam takich batonów :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne są. Próbowałam i zrobię je jeszcze pewnie nie raz.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 AKADEMIA ZDROWEGO TALERZA , Blogger