Antyoksydanty to nasi sprzymierzeńcy w walce z uszkadzającymi komórki organizmu wolnymi rodnikami. Działają przeciwstarzeniowo i zapobiegają rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych. Odpowiednia podaż antyoksydantów jest szczególnie istotna w żywieniu palaczy, osób spożywających wysoko przetworzoną żywność, a także sportowców. W tym ostatnim przypadku nadmierna produkcja wolnych rodników dotyczy głównie sportów siłowych, ale i biegaczy. Potencjał antyoksydacyjny tkwi w głównej mierze w przyprawach, owocach, warzywach, orzechach, kakao i co za tym idzie… w czekoladzie (gorzkiej!) :) Dzisiejsza propozycja co prawda nie zawiera w sobie czekolady, ale jest banalnym sposobem na bezbolesne i do tego smakowite przemycenie antyoksydantów do menu :)
składniki:
300 g jogurtu
duża garść szpinaku świeżego baby
70 g dyni
1 banan
szczypta cynamonu, kardamonu, kurkumy
jeśli potrzeba: odrobina słodzidła
Dynię upiec i zblendować, a następnie wraz z pozostałymi składnikami zmiksować. Dawka antyoksydantów w płynie gotowa. Smacznego!
mmm koktajl wyśmienity :)
OdpowiedzUsuńłyk witamin!
OdpowiedzUsuńPorządna dawka witamin, idealna propozycja na drugie śniadanie
OdpowiedzUsuńCoś pysznego :) Jeszcze chętnie dodałybyśmy awokado i już byłoby cudownie :D
OdpowiedzUsuńoj, zdecydowanie bez słodzika, koktajl wspaniały!
OdpowiedzUsuńNie jadłam go, ale wygląda smacznie
OdpowiedzUsuń