Koktajl antyoksydacyjny



Antyoksydanty to nasi sprzymierzeńcy w walce z uszkadzającymi komórki organizmu wolnymi rodnikami. Działają przeciwstarzeniowo  i zapobiegają rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych. Odpowiednia podaż antyoksydantów jest szczególnie istotna w żywieniu palaczy, osób spożywających wysoko przetworzoną żywność, a także sportowców. W tym ostatnim przypadku nadmierna produkcja wolnych rodników dotyczy głównie sportów siłowych, ale i biegaczy. Potencjał antyoksydacyjny tkwi w głównej mierze w przyprawach, owocach, warzywach, orzechach, kakao i co za tym idzie… w czekoladzie (gorzkiej!) :) Dzisiejsza propozycja co prawda nie zawiera w sobie czekolady, ale jest banalnym sposobem na bezbolesne i do tego smakowite przemycenie antyoksydantów do menu :)


składniki:
300 g jogurtu
duża garść szpinaku świeżego baby
70 g dyni
1 banan
szczypta cynamonu, kardamonu, kurkumy
jeśli potrzeba: odrobina słodzidła

Dynię upiec i zblendować, a następnie wraz z pozostałymi składnikami zmiksować. Dawka antyoksydantów w płynie gotowa. Smacznego!

6 komentarzy:

Copyright © 2016 AKADEMIA ZDROWEGO TALERZA , Blogger