Karotenowa bomba czyli sałatka z marchewki,szpinaku i prażonych ziaren



Muszę przyznać, że to naprawdę udana sałatka. Blanszowana marchewka idealnie wpisuje się w neutralność szpinaku i aromat prażonych ziaren sezamu i słonecznika.
Myślę, że równie dobrze smakowałaby z roszponką, rukolą lub zwykłą mieszanką sałat.

Bogactwo witaminy A, D, E, wapnia, cynku, żelaza, potasu, błonnika.  Wyczytałam ostatnio w pewnej, bagatela, trzydziestoletniej książce, że słonecznik „wykazuje silne właściwości antysklerotyczne”. Teza ta nie uległa przedawnieniu, a potwierdza ją zawarty w słoneczniku cynk, który wpływa na poprawę koncentracji i pamięci, także wszyscy zapominalscy- wcinajcie!



Składniki:
2 garści szpinaku świeżego baby/rukoli/mieszanki sałat
1 spora marchewka
100 g słonecznika
garść sezamu czarnego
przyprawy: tymianek,papryka,kurkuma,kminek
olej lniany
sos sojowy (opcjonalnie)

Marchewkę myjemy, obieramy i przystępujemy do wycinania pasków (tasiemek) za pomocą obieraczki- po prostu obieramy, najlepiej od połowy (można dla ułatwienia przekroić marchew na pół), bo krótsze tasiemki wygodniej się spożywa. Tak wycięte paseczki zalewamy wodą, doprawiamy tymiankiem, kurkumą, kminkiem, papryką i dusimy pod przykryciem ok. 10 min- do tego czasu powinny zmięknąć. W tym czasie prażymy na suchej patelni ziarenka uważając żeby ich nie przypalić, bo o to nie trudno :)
Marchewkowe tasiemki po wystudzeniu wykładamy na szpinak i posypujemy uprażonymi ziarnami. Skrapiamy olejem lnianym i sosem sojowym.

6 komentarzy:

  1. bardzo fajna sałatka, kolorowa, zdrowa i przepyszna...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkie składniki mam, więc chyba dziś do pracy ze sobą zabiorę taką sałatkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna sałatka, w sam raz na tę porę roku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. takie lubię najbardziej :) proste i zielone! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam dziś, bardzo dobre! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 AKADEMIA ZDROWEGO TALERZA , Blogger