Gruszki zapiekane z kozim serem i prażonymi pestkami dyni



Połączenie tych smaków nie mogło się nie udać. Pieczona gruszka to propozycja na drugie śniadanie, przekąskę czy deser. Gruszka zawiera w swoim składzie sporo błonnika, przez co korzystnie wpływa na pracę jelit. Kryje się w niej także potas, wit A i C. Stanowi dobre źródło boru- wpływającego pozytywnie na kości, a także usprawniającego pracę mózgu.


składniki:

2 gruszki
plaster dobrego sera koziego
kilka żurawin
prażone pestki dyni i słonecznika

Gruszki kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy odrobinę miąższu. W miejsce po wydrążeniu układamy pestki, żurawinę i posypujemy kozim serem. Zapiekamy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam gruszki, ale w takim zestawieniu ich jeszcze nie jadłam (tak jak i nigdy nie jadłam sera koziego :P). Wyglądają bardzo smakowicie i zachęcająco, dodałabym jeszcze chyba kilka orzechów włoskich :)

    OdpowiedzUsuń
  2. gruszki i ser kozi? na samą mysl mi smakuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Lekki deser... idealny! :D Uwielbiamy ser kozi (smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię gruszki ale niestety nie lubię koziego sera. Myślę, że jak zastąpię go np. gorgonzolą to też będą doskonale smakowały.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam wyglądaja bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jakie piękne! owoce i sery - to się sprawdza :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 AKADEMIA ZDROWEGO TALERZA , Blogger