Prosta, smaczna i pożywna pasta w sam raz na kanapkę. Jest białko, są nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 i 6,są antyoksydanty- nic tylko robić i jeść!
Składniki:
½ szklanki suchej soczewicy czerwonej
½ szklanki ugotowanej ciecierzycy
kilka oliwek
2 ząbki czosnku
łyżka oleju lnianego
przyprawy: papryka ostra, słodka, kurkuma, cząber, pieprz, sól
Soczewicę ugotować w 1,5 szklanki wody. Cieciorkę ugotować lub w chwili słabości (czytaj: lenistwa) wyciągnąć z puszki :) Strączki zblendować razem z oliwkami, czosnkiem, dodać przyprawy i olej i przechowywać w lodówce.
Bardzo lubię wszelkie pasty ze strączków, ale z oliwkami jeszcze nie próbowałam... A przepis bardzo mi się podoba - jest prosty a wszystkie składniki jakie zawiera bardzo lubię ;)
OdpowiedzUsuńPasty ze strączków są pyszne :) Oliwki są jednak dla nas na razie nie do przeskoczenia :P
OdpowiedzUsuńnie lubicie oliwek dziewczyny? :)
UsuńOj nieee, mamy jednak świadomość, że smaki mogą ulec zmianie i cierpliwie na ten dzień czekamy :P
Usuńwłaśnie ostatnio planuję zrobić taką pastę :)
OdpowiedzUsuńPyszna pasta!
OdpowiedzUsuńOlej lniany ma specyficzny smak, ale odpowiednio dozowany jest bardzo smaczny.
Myślę, że pasta musi być pyszna ! Do tej pory nie łączyłam ciecierzycy i soczewicy z oliwkami, Muszę to zrobić :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, taka pasta musi być bardzo pożywna :)
OdpowiedzUsuńO ten przepis jest naprawdę wspaniały! Uwielbiam ciecierzycę i na pewno go wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do wzięcia udziału w konkursie Wielkanocnym na moim blogu i pozdrawiam serdecznie :)