Pasta strączkowa z oliwkami



Prosta, smaczna i pożywna pasta w sam raz na kanapkę. Jest białko, są nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 i 6,są antyoksydanty- nic tylko robić i jeść!

Składniki:

½  szklanki suchej soczewicy czerwonej

½  szklanki ugotowanej ciecierzycy

kilka oliwek
2 ząbki czosnku

łyżka oleju lnianego
przyprawy: papryka ostra, słodka, kurkuma, cząber, pieprz, sól

Soczewicę ugotować w 1,5 szklanki wody. Cieciorkę ugotować lub w chwili słabości (czytaj: lenistwa) wyciągnąć z puszki :)  Strączki zblendować razem z oliwkami, czosnkiem, dodać przyprawy i olej i przechowywać w lodówce.

9 komentarzy:

  1. Bardzo lubię wszelkie pasty ze strączków, ale z oliwkami jeszcze nie próbowałam... A przepis bardzo mi się podoba - jest prosty a wszystkie składniki jakie zawiera bardzo lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pasty ze strączków są pyszne :) Oliwki są jednak dla nas na razie nie do przeskoczenia :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie lubicie oliwek dziewczyny? :)

      Usuń
    2. Oj nieee, mamy jednak świadomość, że smaki mogą ulec zmianie i cierpliwie na ten dzień czekamy :P

      Usuń
  3. właśnie ostatnio planuję zrobić taką pastę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna pasta!
    Olej lniany ma specyficzny smak, ale odpowiednio dozowany jest bardzo smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślę, że pasta musi być pyszna ! Do tej pory nie łączyłam ciecierzycy i soczewicy z oliwkami, Muszę to zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy pomysł, taka pasta musi być bardzo pożywna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O ten przepis jest naprawdę wspaniały! Uwielbiam ciecierzycę i na pewno go wypróbuję :)
    Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie Wielkanocnym na moim blogu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 AKADEMIA ZDROWEGO TALERZA , Blogger