Zupa szpinakowo- groszkowa to propozycja na lekkie, aczkolwiek przyjemnie rozgrzewające danie obiadowe lub kolację. Pozytywnie zielona i pikantna.
składniki:
1 opakowanie surowego szpinaku
1 szklanka groszku zielonego (mrożony)
włoszczyzna (marchewki, pietruszka, seler, por)
ziemniak
cebula
czosnek
przyprawy: czarnuszka, lubczyk, papryka ostra, zioła prowansalskie, rozmaryn, bazylia,sól sezamowa
Cebulę i czosnek zeszklić na patelni. Zagotować ok. 1,5L wody. Warzywa korzeniowe obrać, marchewkę zetrzeć na tarce, resztę pokroić i dodać do wrzącej wody wraz z przyprawami oraz czosnkiem i cebulą. Po ok. 15 minutach dodać umyty szpinak oraz groszek. Gotować ok. 15 minut i zblendować na krem. Przyprawić solą sezamową już na talerzu. Można podawać z makaronem :)
świetna zupa!
OdpowiedzUsuńOstatnio mam ogromną ochotę na szpinak, kusisz tą zupą ;)
OdpowiedzUsuńhttp://poranny-talerz.blogspot.com/
Kolor jest przepiękny :) Zieleń na talerzu zawsze mile widziana :D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa zupka, musi być pyszna :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa zupka, musi być pyszna :-)
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że by mi smakowała ;) Uwielbiam zielone jedzenie :P
OdpowiedzUsuńczytasz mi w myślach! własnie chciałam szukać przepisu na zupę szpinakową! ;-D
OdpowiedzUsuńCieszę się, mam nadzieje że przepis się przyda :)
Usuń