Naleśniki należą do tych dań, które mogłabym zjadać zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolację :) Proste, szybkie, łatwe do transportowania- idealne!
Dzisiaj naleśniki kasztanowo-orkiszowe. O właściwościach mąki kasztanowej wspominałam TUTAJ przy okazji przepisu na castagnaccio.
Składniki:
½ szklanki mąki kasztanowej
½ szklanki mąki orkiszowej
szklanka mleka roślinnego
1 jajko
Wszystkie składniki zmiksować i smażyć do zrumienienia na rozgrzanej patelni.
Nadziewać ulubionym farszem. Moja dzisiejsza wersja to najbanalniejszy farsz z twarogiem, wanilią i cynamonem posypany pokruszonymi orzeszkami nerkowca.
Mam nadzieję, że kiedyś będziemy miały możliwość skosztowania mąki kasztanowej :) Naleśniczki są bardzo apetyczne a czy owa mąka ma jakiś charakterystyczny smak np. w naleśnikach/plackach?
OdpowiedzUsuńmąka posiada lekko słodkawy orzechowy posmak :)
UsuńJa też uwielbiam naleśniki, zwłaszcza w wersji słodkiej ;) Twoje wyglądają przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam naleśniki, zwłaszcza w wersji słodkiej ;) Twoje wyglądają przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńhmn.. mąka kasztanowa, muszę ją przetestować;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy naleśnik, poczęstuje się ;-)
OdpowiedzUsuń